Brigit Law, kunstenaar van de maand mei 2023

Ik voel mij super vereerd jullie Kunstenaar van de Maand te zijn. Want, - volgens mij - ben ik geen kunstenaar, maar een kunstenaar in wording. Waarbij mij dit kortgeleden nog tot wanhoop en zelftwijfel dreef, geniet ik nu van het proces en deel hier graag mijn verhaal (tot nu toe).

Een nieuwe focus
Kunst is voor mij geen bewuste keuze geweest; het is mij overkomen. Na twintig jaar internationale carrière in diplomatie en marketing belandde ik in 2016 terug in Nederland. De transitie was best pittig. Op zoek naar wortels, eigenheid en rust, begon ik te tekenen. Eerst als afleiding, later als een manier om mijn nieuwe energie en gedachten te kanaliseren. Nu is kunst, naast mijn professionele werk voor TNO en het moederschap, een nieuwe richting en focus in mijn leven. Een platform en way-of-life waarin ik lekker in rust en vrijheid kan beschouwen en reflecteren op mijzelf en de mensen om mij heen.

De schoonheid van imperfectie
De mens ontroert mij. De kwetsbaarheid van hun perfectie, dankzij of ondanks de snel voortrazende technologie, is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Denk aan de impact van veroudering of geografische machtsverhoudingen in relatie tot sociale media, AI en autonome systemen op ons leven. Daarom is de huidige combinatie van mijn werk voor TNO en het kunstenaarschap een voltreffer. Het was even zoeken naar balans, maar nu kan ik vanuit deze twee stoelen op zoek naar interessante synergiën. Zo zoek ik in de lijnvoering van mijn figuren en portretten naar de rauwheid van perfectie. In de wereld van technologie is de ‘mens de zwakste schakel’. Maar hoe ziet dat eruit? En wie of wat bepaalt dat?

Mijn modellen
Samen met mijn modellen (waaronder ikzelf) verken ik de houding en emoties van de mens. Ik werk met levende modellen. Tijdens het schets en schilderwerk ga ik op zoek ik naar het verlangen naar schoonheid, vrijheid en liefde. Wanneer ik deze heb gevonden, wil ik het laten schuren. De rauwheid die dan boven komt drijven gebruik ik om de kijker te pakken. Zo hoop ik hen een alternatieve aansluiting te geven tot de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken. Hen in een veilige (kunst)omgeving uit te dagen na te denken en er over te praten.

Mijn inspiratie
Dit zijn mijn ogen en oren. Ik laat mijzelf graag beïnvloeden door Rodin, Degas, Caravaggio, Bacon, Klimt en Egon Schiele. De ontroerende kwetsbaarheid in hun figuren, mannen en vrouwen, fascineert mij. De andere sensor is muziek. Hierin heb ik geen bepaalde voorkeuren. Ik laat mij graag verrassen door tips van vrienden. Maar altijd teken of schilder ik op muziek.

Vrouwen in de kunst
Inspiratie is belangrijk, maar motivatie en durf is iets anders. Hiervoor heb ik voorbeelden nodig. Als vrouw (in de kunst) heb ik andere vrouwen nodig, voorgangers. Camille Claudel was mijn eerste inspiratie. Daarna volgenden Simone de Bouvoir, Artemesia Gentileschi, Marelene Dumas en visual artist Maud Ramaekers, met wie ik een atelier deel. Hoe zij mensen doorgronden is onconventioneel en vlijmscherp.

Vorming en opleiding
Dit is een lastig onderwerp. Ik ben autodidact wat z’n voordelen en nadelen heeft. In 2018 ben ik begonnen met naaktmodel & portret schetsen bij Rubins Spaans. Daarna volgenden een aantal lessen bij Arjan van Gent en meer recentelijk een samenwerking/mentorschap met Martin Sjardijn. Ik hou van klassieke kunst en volg regelmatig een masterclass bij D.A.R.A., waaronder ‘Dynamic Draperies’ van Diego Glazer en ‘The Russian Imperial Academy’ van Igor Naskalov. Verder ben ik aangesloten bij een aantal vrijdenkende art communities, waaronder Art & Jazz en MIAW.

Nudes en Groot Canvas Portretten
Nu, in 2023, schets ik elke dag. Nudes (naakten) hebben nog steeds mijn grootste interesse vanwege hun eerlijkheid, directheid en rem op de preutsheid. Daarnaast pionier ik met groot canvas doeken. Niet opgespannen, hangen ze levendig of levenloos aan de muur. Niet als een statisch schilderij, maar als een soort dierlijke huid.

Exposities
Wil je meer weten of mijn werk zien? T/m 7 mei 2023 is mijn werk te zien in ‘DRAADKRACHT’, een side-kick van de Art & Jazz expositie in KV2 (Korte Vijverberg 2, Den Haag). Hier bevraag ik, samen met Antoinette van Hoek, het publiek naar het perfecte plaatje.

Je kunt mij ook volgen op:
Instagram
Art Station

Galeries
M.A.D.S. Art Gallery (Milan)
Verf VERWEIJ Frames (Den Haag)