Hoss Wilstra, kunstenaar van de maand februari 2022

HOSS WILSTRA, KUNSTENAAR VAN DE MAAND FEBRUARI

Kunst is essentieel, ik kom daar steeds meer achter. Nu heb ik het geluk dat ik uit een arbeidersgezin kom, die wel stimuleerde om creatief te zijn. Het was eigenlijk mijn eigen idee om te kiezen voor een werkgever in geldmachines als banken en industrie. Ik gooide mijn kunstambities weg, omdat het eenvoudiger was een leven op te bouwen met een baan van negen tot vijf. Althans zo leek het, of het waar is, weet ik niet. Het is hoe ik het heb gedaan. Al die jaren tussen mijn 23e en mijn 50e ben ik wel kunstminnend gebleven. Alhoewel ik mezelf niet meer ontwikkelde.

Vanaf mijn 46e schreef ik weer af en toe wat gedichten. Al snel merkte ik dat ik weer een eigen identiteit begon te krijgen. Ik zag de dingen beter. Vooral de gelaagdheid. Het vuur, de passie, de storm, maar ook de leegte, de vlakheid, de ruimte. Goethe schreef een gedicht waarbij vaak slecht met de verkeerde intentie een regel wordt geciteerd. 'In de beperking toont zich de meester'. Het gedicht gaat over het gevecht van de kunstenaar tussen zijn eigen natuur en de regels van de kunst. Diverse stromingen en kunstvormen hebben hun eigen regels. Echter is er voor kunst slechts één regel voor mij. Er moet een noodzaak zijn om het op die manier te zeggen of weer te geven. De kunstenaar had het niet anders kunnen doen. Dit is niet arbitrair, het is iets wat bij de kunstenaar ligt. Als buitenstaander kun je alleen kijken, lezen, luisteren, voelen, ruiken, observeren. Je kunt er iets van vinden, bijvoorbeeld, mooi, lelijk, Goed of slecht bestaat niet, althans als de kunstenaar het niet beter had kunnen doen, gegeven de omstandigheden.

Het is een inzicht die mij afgelopen jaar weer tot het creëren van beeldende kunst heeft aangezet en daarnaast mijn fotografie, die altijd al verder ging dan het maken van wat familie- en vakantiekiekjes, weer wat beter ben gaan waarderen. Mijn werk kun je het beste omschrijven als het schetsen van een versie van de realiteit die als dromerig kan worden gezien. Waarbij dromen niet altijd gelukzalig hoeven te zijn. Een nachtmerrie is immers ook een droom. Ik werk daarbij zowel digitaal als analoog. Mijn fotografie is digitaal, ik combineer dit met andere vormen van beeldende kunst. Mijn gedichten zijn vrije gedichten, als er sprake is van een bestaande vorm is dat geheel toevallig.

Wil je meer van me zien, dit kan op: https://www.hosswilstra.nl