Jon Houkes, kunstenaar van de maand februari 2021

Jon Houkes

Een verhaal vertellen, niet met woorden, maar met foto's genomen binnen een straal van drie kilometer rond mijn huis in Scheveningen. Ik woon vlakbij het strand met het Westduinpark om de hoek. Daar wandel ik met mijn hond om mijn favoriete bomen te zien dansen. Te ontdekken,  hoe ze bij verschillende weersomstandigheden steeds een ander 'gezicht' tonen. Luisteren naar de stilte, naar de vogels, het geruis van de golven, het geeft mij de rust, die ik nodig heb.

En .... elke dag is er wel iets, dat roept om gefotografeerd te worden. Een beeld passend bij een thema om toe te voegen aan een serie. Het zien en vastleggen van het onverwachte, het vervreemdende effect van een situatie, een bijzondere ontmoeting of een detail, waarbij vorm, kleur of contrast belangrijk zijn. Het 'onzichtbare' zichtbaar maken in kleur of in zwart/wit.

Ook thuis maak ik foto's van mijn verzameling o.a. van strandvondsten en ooit gemaakte tekeningen. Door het combineren van meerdere beelden ontstaan als vanzelf weer nieuwe beelden, waarbij ik mij laat inspireren door muziek, mythologie en poëzie.

Als ik achteraf  naar mijn werk kijk, zie ik, dat het ook een verwerkingsproces was en nog steeds is, van de fysieke hobbels, waar ik mee te maken kreeg. Het voelt als een overwinning en geeft veel voldoening, dat ik mij heb kunnen aanpassen aan datgene wat ik nog wel kan. Het is met recht een uit de hand gelopen hobby.

jonhoukes.com

jonhoukes@casema.nl