Marije Teule-Mellema, kunstenaar van de maand januari 2022

Marije Teule-Mellema (1945 - …)

Ik ben geboren in Wieringerwerf, kind uit een gezin met tien kinderen. Thuis hadden we altijd materiaal genoeg om te knutselen. Tijdens mijn opleiding in de verpleging ontmoette ik mijn geliefde Gerrit en we zijn nu al meer dan een halve eeuw getrouwd. Hij is nu een computerexpert ‘in ruste’, actief schrijver en filosoof over het onderwerp ‘bewustzijnsevolutie’ en hij is sinds zijn jeugd ook schilder (nu actief bij MIAW). We kregen een zoon Sjerd (ook schilder bij MIAW) en een dochter Olga (econoom, management wegenbouwprojecten), en daarna twee kleinzonen, inmiddels student.

Al van jongs af aan heb ik gespeeld met strikjes, stof, haak- en breiwerk, en andere natuurlijke  materialen, zoals wol, zijde en leer. Mijn artistieke ontwikkeling verliep via handenarbeid, weven op een groot weefgetouw, keramiek en edelsmeden, onder andere bij de Vrije Academie in den Haag.

Uithoudingsvermogen en meditatie ontwikkelden zich ook in de sport (lange afstand hardlopen). Ik gaf looptrainingen bij Haag Atletiek, waar ik ook optrad als gediplomeerd sportmasseur. Na mijn 40ste jaar verdiepte ik mij in yoga/meditatie, waarna ik veel yoga lessen heb gegeven, eerst in den Haag. Na onze verhuizing vanuit den Haag naar Friesland stichtte ik een yogacentrum en leerde ik op de Vrije Academie in Heerenveen beeldhouwen.  

Het beeldhouwen en het omgaan met zware apparatuur werd door mijn reuma fysiek te moeilijk, vandaar dat ik mij bezig ging houden met het ‘kleinere werk’: sieraden maken van kralen. Een grappige overeenkomst: Gerrit hield zich bezig met filosofie over de kleinste deeltjes in de natuur, waaruit alle grote structuren en ons brein zijn opgebouwd, en ik houd mij bezig met kleine kraaltjes, waaruit uitgebreide kunstwerken ontstaan, zoals dat ook in de natuur gebeurt. Sinds kort heb ik een werkplek bij MIAW, waar ik met zijde en wol op een viltmachine bloemvormen appliqueer. Het vormen en kleuren geven mij nog steeds veel voldoening. De drijfveer om dit te doen is de wil om te creëren.