Site Overlay

Johanna van der Woude

waskrijt en vilt

Over mijn werk: ik werk altijd met muziek aan op de radio. Mijn favoriete zender is FIP, een franse radiozender die muziek uitzendt van klassiek via jazz naar echte rock&roll. Ook arabische muziek komt langs, duitse, spaanse en italiaanse muziek die voor mij niet bekend is. Heerlijk. Houdt me in mijn flow.

Al zo’n 30 jaar werk ik met waskrijt. En daar ben ik nog steeds niet op uitgekeken.Als ik begin giet ik terpentine uit de fles op mijn papier.Daaroverheen doe ik een laagje waskrijt in welke kleur dan ook die mij op dat moment aanstaat.Dan verschijnen er vormen of combinaties van vormen. Het papier is nog erg nat.Vaak zie ik dan al welke kant het opgaat. Het toeval speelt een grote rol. Als het mij niet bevalt haal ik alles weer weg, voor zover dat gaat en zoek nieuwe vormen. Dit kan een tijdje zo doorgaan. Onder de meeste van mijn tekeningen zitten 3 of 4 vorige tekeningen.

Ik heb een tijdje modeltekenen gedaan. Ook heel interessant. Tot ik merkte dat tekenen naar een voorbeeld/ de natuur mijn flow in de weg ging zitten. Ik wil absolute vrijheid in mijn werk. Ik wil ook niet gehinderd worden door een vooropgezet plan.

Ook mijn viltwerk komt zo tot stand. Hoewel je daarin natuurlijk weer wat minder vrij bent: je kunt niet alles voortdurend uithalen en opnieuw beginnen. Ik zoek dan naar wat vilt allemaal kan. Zo kun je het rekken zodat er iets driedimensionaals ontstaat. Maar ook bij mijn viltwerk is een vorm die er toevallig is, in snippers vilt, mijn inspiratie.

Als je mijn werk bij elkaar ziet, komen er thema’s bovendrijven: vissen, water,landschappen, dieren maar ook veel fantasie-vormen.Ook emoties zijn te zien. Verdriet. De kanker die mijn dochter geveld heeft komt ook terug in mijn werk. De poging om van wat stuk is weer een geheel te maken.